T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Moda sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir değişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle moda sektörü, yaygın bir alana hitap eden bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte moda tasarım teknolojileri sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, ülkeler bu giyim sektörünün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

ALANIN TANIMI: Moda Tasarım Teknolojileri Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI: Moda Tasarım Teknolojileri Alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANININ ALTINDA YER ALAN MESLEK DALLARI

1. Modelistlik

2. Deri Giyim

3. Erkek Terziliği

4. Kadın Terziliği

5. Hazır Giyim Model Makineciliği

6. İç Giyim Modelistliği

7. Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım

 

·         Modelistlik dalında; giysi kalıpları, giysi üretimi, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, bilgisayar destekli kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,

·         Deri Giyim dalında; deri giysi üretimi, deri giysi kalıpları, deri teknolojisi, tasarım ve model araştırmaları, deri kalite kontrol, iş ve üretim organizasyonu,

·         Erkek Terziliği dalında; erkek giysi dikimi, erkek terzi kalıpları, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu,

·         Kadın Terziliği dalında; kadın giysi dikimi, kadın terzi kalıpları, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu,

·         Hazır Giyim Model Makineciliği dalında; model makinecilikte üretim, model makinecilikte kalıp, bilgisayar destekli kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,

·         İç Giyim Modelistliği dalında; iç giyim kalıpları, iç giyim üretimi, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol, bilgisayarla iç giyim kalıpları hazırlama,

·         Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım dalında; konfeksiyon makineleri mekaniği, temel el işlemleri, konfeksiyon bakım meslek resmi, elektrik-elektronik temel uygulamaları, bakım planlaması, pnömatik bakım onarım ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

 

*Okulumuzda MODELİSTLİK Dalı bulunmaktadır. 

 

 1. MODELİSTLİK: Kadın,erkek,çocuk giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

  Görevleri;

  •   Modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak.
  •   Kalıpları şablonlamak.
  •   Kalıpları serilemek.
  •   Modele uygun malzeme tespiti yapmak.
  •   Pastal planı hazırlamak.
  •   Numune dikimi yaptırmak.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER 

Moda Tasarım Teknolojileri Alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

STAJ YAPILAN İŞLETMELER

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı 12. Sınıf öğrencileri haftada üç gün staj çalışmasını işletmelerde yapmaktadır. Bir grup öğrencimiz okulumuzun bünyesinde bulunan sipariş atölyesinde stajını yapmakta, diğer  öğrenciler ise BEYMEN,RAMSEY,LCWaikiki,LOTUS,FAİK SÖNMEZ gibi kurumsal firmalarda stajlarını yaparak, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları olarak okulumuzdan mezun olmaktadır.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 

Moda Tasarım Teknolojileri Alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI 

Moda Tasarım Teknolojileri Alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye´de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.09.2023 - Güncelleme: 22.09.2023 02:55 - Görüntülenme: 252
  Beğen | 0  kişi beğendi